datadelen metropool

Schiphol Group volledig eigenaar van vrachtinformatieplatform Cargonaut

Royal Schiphol Group is vanaf 01 november 2020 volledig eigenaar van het vrachtinformatieplatform Cargonaut. Het platform zorgt voor informatie-uitwisseling tussen alle vrachtpartijen op Schiphol.

De luchthaven heeft al sinds 1986 – de oprichting van Cargonaut –  aandelen in het bedrijf. Met de volledige overname wil Schiphol de regie pakken om het Port Community System (PCS) van Cargonaut te verbeteren en te vernieuwen zodat vrachtpartijen nog vollediger en sneller informatie kunnen uitwisselen. Schiphol werkt de komende twee jaar aan de vernieuwing van het systeem.

Deze overgang is een prachtige stap voor de vrachtsector. Het zal de goederenstroom voorspelbaarder maken omdat we door goede datagegevensuitwisseling nog beter weten wanneer welk type vracht binnenkomt. Daardoor kunnen we processen en partijen op de luchthaven slimmer en efficiënter inzetten, wat zorgt voor een soepele vrachtafhandeling en daarmee verstevigen we de concurrentiepositie van Schiphol. We blijven in gesprek met gebruikers in de vrachtsector over hun visie op het systeem, juist ook over de toekomstige behoeften en functionaliteiten. Ik wil hierbij ook graag Maaike van der Windt bedanken, die de afgelopen twee jaar keihard heeft gewerkt om dit voor elkaar te krijgen”, zegt Miriam Hoekstra-van der Deen, directeur Airport Operations bij Amsterdam Airport Schiphol.

Jonas van Stekelenburg, CEO van Cargonaut a.i. vult aan: “Met het vernieuwde systeem dat Cargonaut en Royal Schiphol Group ontwikkelen, zijn we straks helemaal klaar voor de toekomst. We verbeteren het huidige systeem, zodat vrachtpartijen makkelijker kunnen communiceren. Zowel met elkaar als met de overheid, zoals de Douane. Bovendien zorgt het dat de vrachtsector de verwachte toename van e-commercegoederen aankan.”

Ook sluit de vernieuwing van het systeem aan bij het plan van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat rondom de digitalisering van goederenvervoer, de zogenoemde Digitale Transport Strategie Goederenvervoer.