Ben Engel

Sneltesten op corona voor ACN-leden: ‘Veel mensen kunnen na 3 dagen uit quarantaine’

ACN-leden kunnen sinds kort hun medewerkers een coronasneltest laten doen op Schiphol-Rijk. Op de Tupolevlaan heeft de brancheorganisatie voor de luchtvrachtsector samen met het bedrijf Corona Testspot een mobiel testpunt ingericht. De door RIVM en een arts gevalideerde uitslag is er binnen enkele uren. “Dat is snel. We hebben bovendien gemerkt dat in veel gevallen de quarantainetijd slechts drie dagen hoeft te zijn. Dat scheelt onze leden een hoop geld en gedoe in de personeelsplanning”, reageert ACN-voorzitter Maarten van As.

De tijdwinst zit er in dat het op dit moment de standaard is om mensen bij een vermoeden van corona langere tijd in thuisquarantaine te plaatsen. Op een zogeheten PCR-test bij de GGD moet de aanvrager gemiddeld 2 dagen wachten. Soms moet hij of zij ver rijden voor de afname. En dan is het vaak nog 2 dagen wachten op de uitslag en volgt een quarantaine tot 7 dagen na het optreden van de eerste klachten. Daar mag men alleen uit als de klachten verdwenen zijn. Omdat logistiek een vitale sector is waar onnodig ziekteverzuim er meer dan elders inhakt, ging ACN op zoek naar een oplossing voor de lange wachttijden. Zo kwam het bij Corona Testspot terecht. Het bedrijf is een initiatief van een groep zorgprofessionals en commerciële mensen die veelal een achtergrond in de zorg hebben. Het exploiteert locaties voor sneltesten in Almere en Haarlem en sinds kort dus op Schiphol-Rijk exclusief voor de leden – vervoerders en afhandelaars – van ACN.

Testen volgens officieel protocol overheid

Corona Testspot werkt samen met arts Prem Heera van Haciz wat staat voor Huisartsen Cooperatie Innovatieve zorg. Volgens Heera is 7 à 10 dagen quarantaine in de meeste gevallen nergens voor nodig. “Dat gaat bij veel bedrijven fout. Zeven van de tien mensen hebben geen klachten die bij corona passen. Ze mogen al uit isolatie als ze tot 72 uur na de testafname geen klachten hebben gekregen die passen bij COVID-19. De GGD of arts bespreekt met de persoon wanneer dit het geval is. Als het goede protocol gevolgd wordt zijn bedrijven hun mensen dus meestal maar voor drie dagen kwijt.”

Ik was verrast door die drie dagen en denk dat veel bedrijven dat niet weten
Maarten van As, ACN

Heera was betrokken bij het opstellen het kwaliteitshandboek van de rijksoverheid dat wordt gebruikt bij de commerciële snelteststraten en volledig aansluit bij de officiële richtlijnen. “We werken volgens een vast protocol”, vertelt hij. “Zodra mensen zich bij ons melden krijgen ze een vragenlijst die ze drie dagen lang naar waarheid moeten invullen. Daarnaast moeten ze hun temperatuur meten. De quarantaineperiode gaat direct in. Ondertussen wordt er getest en volgt de uitslag binnen enkele uren. De arbo- of huisarts kijkt via Haciz mee en kan vervolgens op basis van de testresultaten en de vragenlijsten na drie dagen groen licht geven of mensen weer aan het werk kunnen. Alleen als mensen a-symptomatisch zijn, geven we een stempel af dat het veilig en verantwoord is om weer naar de werkvloer te gaan.”

sneltesten ACN
De bus van Corona Testspot staat 6 dagen in de week voor ACN-leden in Schiphol-Rijk

Sneltesten betrouwbaar

Over de waarde van de sneltesten is inmiddels niet veel discussie meer, maar er zijn nog wel kanttekeningen, erkent Richie van den Broek van Corona Testspot. “Bij een positief resultaat is de betrouwbaarheid gelijk aan de gewone PCR-test en volgt dus isolatie. Bij een negatieve uitslag volgen we de geteste persoon aan de hand van de eerdergenoemde vragenlijst. We werken ook met een RIVM-gecertificeerd laboratorium. De kans blijkt redelijk klein dat een negatieve uitslag van een sneltest uiteindelijk toch positief is.”

Mobiele testlocatie op Tupolevlaan in Schiphol-Rijk

ACN-leden kunnen hun medewerkers zes dagen per week, van maandag tot en met zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur, laten testen in de speciale bus van Corona Testspot die op de Tupolevlaan in Schiphol-Rijk staat. Gemiddeld worden 15-20 mensen op een dag getest. Je kunt er alleen op afspraak terecht, het is mogelijk om een tijdslot te boeken of te laten boeken via de website. Van den Broek: “ACN-leden krijgen een unieke code die ze in het boekingssysteem kunnen ingeven. De prijs wordt in het systeem dan 0 euro. Per bundel worden de testen wekelijks of eens per twee weken gefactureerd aan het bedrijf. Het is administratief dus niet ingewikkeld.” De kosten voor de test zijn € 79,95. Corona Testspot biedt een staffelkorting als een bedrijf meer testen of herhalingstesten laat doen.

Zoomcall over sneltesten voor ACN-leden

Van As van ACN, Haciz-arts Prem Heera en Richie van den Broek van Corona Testspot geloven dat goede voorlichting en de snelteststraat niet alleen een uitkomst zijn om het ‘quarantaineverzuim’ te beperken, maar ook een middel om bedrijven te stimuleren hun medewerkers eerder te laten testen. “Bedrijven zijn nu soms ook bang om mensen kwijt te raken. Dan zijn ze minder geneigd om hun mensen te laten testen.” Van den Broek voegt toe. “Ook zonder of met hele milde klachten is testen mogelijk. Mocht iemand dan toch positief testen, dan kun je als bedrijf het risico op verspreiding vroegtijdig de kop in drukken. In de logistiek waar mensen vaak dicht op elkaar werken, is dat wel belangrijk.”

Maarten van As van ACN is onder de indruk van de snelheid waarmee gewerkt wordt op de mobiele testlocatie. “Maar ik was vooral verrast vanwege die drie dagen. Ik denk dat veel bedrijven dit niet weten.” ACN gaat dan ook binnenkort een online informatiesessie houden voor haar leden over de testlocatie aan de Tupolevlaan.