cbs luchtvracht

Staking: vervoerders luchtvracht met Schiphol naar rechter

Op 4 september dreigt een staking van het securitypersoneel op Schiphol. De staking werd vorige week aangekondigd door FNV en CNV. Het is een uitbreiding van lopende acties die eerder door de rechter werden toegestaan. Sinds donderdag heeft ACN hier nauw contact met Schiphol over. Schiphol bereidt op dit moment een juridische procedure voor om de stakingsacties af te wenden. ACN en ook de Barin voegen zich in deze zaak, omdat de potentiële gevolgen voor hun achterbannen enorm kunnen zijn.

Reden om zich in de zaak te voegen als partij is dat de uitbreiding van de staking grote (economische) gevolgen zal hebben, ook voor de luchtvrachtketen. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk, tot een 24-uurs staking, waarbij heel Schiphol ‘plat’ zal gaan, aan toe.

Zodra er meer bekend is, zullen wij dit op onze website plaatsen: www.acn.nl

Onderstaand bericht is door Schiphol via het ANP verspreid.
Schiphol bereidt een juridische procedure voor om een 24-uursstaking door beveiligers op de luchthaven volgende week dinsdag af te wenden. ,,We willen al het mogelijke doen om te zorgen dat reizigers niet de dupe worden”, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

Een stap naar de rechter is volgens hem wel een ,,uiterst redmiddel”, voor het geval dat vakbonden en werkgevers geen oplossing vinden voor hun cao-conflict. De staking heeft ,,verstrekkende gevolgen” voor luchtvaartmaatschappijen en zo’n 200.000 reizigers. ,,Iedereen die vliegt moet door de securitycontrole. Als dat niet mogelijk is, kun je niet vliegen”.

Vakbonden kondigden vorige week aan dat de luchthavenbeveiligers dinsdag de hele dag staken. Ook op andere locaties in het land zullen beveiligers meedoen met de staking.