state region amsterdam

Stijging van overslag eerste halfjaar met ruim 5%

De zeehavens in het Noordzeekanaalgebied, met de havens van Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad hebben de overslag over het eerste halfjaar van 2014 met 5,4% zien stijgen, ten opzichte van dezelfde periode in 2013, tot 51 miljoen ton. De Amsterdamse haven is in de regio de grootste haven en tekent een groei van 4,3% op tot 42,1 miljoen ton. De groei zit vooral in de energiesector, waar de Amsterdamse haven van oudsher sterk in is.

 

IJmuiden zag de overslag stijgen tot 8,6 miljoen ton (+10,7%), Zaanstad tot 118.000 ton (+9%) en Beverwijk 112.000 ton (25,6%).

 

Amsterdam

De groei van de overslag in Amsterdam is voornamelijk te danken aan de toename van olieproducten (+6,8%) tot 21,2 mln ton. Hiermee bevestigt Amsterdam haar positie als belangrijke benzinehaven. Ook groeide de overslag van steenkool met 5,1% tot 10,3 mln. Tevens was er sprake van een stijging van de overslag van het aantal containers met 4,8% tot 353.000 ton (= 32.600 TEU) en nam de overslag van overige stukgoed waaronder RoRo toe met 13,1% tot 1,3 mln ton.

Agribulk, inclusief meststoffen daalde met  2,7% tot 4,7 mln ton. Overige droge bulk daalde met 5% tot 2,9 mln ton en de overige natte bulk bleef constant ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar op 1,4 mln ton. In totaal heeft Amsterdam in het eerste halfjaar van 2014 van 55 zeecruiseschepen bezoek gehad. Dat zijn er 9 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze daling heeft met de zeesluis te maken die te klein is voor de nieuwste categorie cruiseschepen.

 

Zeesluis

President directeur Dertje Meijer van Havenbedrijf Amsterdam: “2014 is veelbelovend begonnen met opnieuw een flinke groei van de overslag. Over de tweede helft van het jaar zijn we optimistisch, maar ook realistisch. Als grote benzinehaven zijn we gevoelig voor de ontwikkelingen op de internationale energiemarkt die dynamisch en onvoorspelbaar is, waarbij de huidige wereldwijde ontwikkelingen ook een rol spelen. De tweede helft van dit jaar zal er opnieuw veel aandacht uitgaan naar de nieuwe zeesluis bij IJmuiden. In november neemt de gemeente Amsterdam een definitieve beslissing over de vervroegde aanleg van de nieuwe grote zeesluis, die van groot belang is voor de toekomst van de Amsterdamse havenregio. In samenwerking met onze klanten en partners werken wij aan de verdere optimalisering en intensivering van onze havenactiviteiten om te kunnen blijven groeien.”

 

Import en export

De import in het Noordzeekanaalgebied kende een stijging van 5,9% tot 35,1 mln. ton in het eerste halfjaar van 2014. De export groeide eveneens in het gebied tot 15,8 mln ton, een stijging van +4,3%. Ook Amsterdam kende een stijging van de im- en export, respectievelijk 28 mln ton (+4,4%) en 14,1 mln ton een stijging van 4,1%.

 

Bron: Port of Amsterdam

Geef een reactie