floraholland verpakking

Student werkt aan optimalisatie interne logistiek OZ Export

Vier tot vijf dagen per week is David Berenpas aanwezig bij OZ Export in Aalsmeer. Hij werkt bij dit bloemenexportbedrijf aan zijn thesis rondom het optimaliseren van de interne logistiek, waarbij de nadruk ligt op orderverwerking. “Hier valt in het proces zeker nog winst te behalen’’, meent de student. Dit concludeert hij na een inwerkperiode van 2 maanden, waarin hij op alle afdelingen in de logistiek heeft mee gelopen. Begin 2019 wil hij een model gaan ontwikkelen voor het automatisch verwerken van orders.

David Berenpas

David Berenpas, zit in het tweede jaar van zijn Masteropleiding Biosystems Engineering aan de Wageningen Universiteit, met de specialisatie operationeel onderzoek en logistiek. Hij ziet het als een uitdaging te werken in een voor hem volledige nieuwe sector; de sierteelt. Zijn roots liggen in de melkveehouderij. Via een studentenopdracht vanuit Davinc3i Community is hij terecht gekomen bij OZ Export. In dit bedrijf zijn 250 mensen werkzaam, die vijf dagen per week snijbloemen in- en verkopen.

Intern logistiek proces optimaliseren

“Elke ochtend kopen zij snijbloemen rechtstreeks van kwekers en via de veiling in. Tussen 6:00 en 13:00 uur komen de meeste bloemen binnen en gaan ze de koelcel in’’, zegt David. Een orderpicker labelt de bakken met bloemen met stickers, waarna ze op de lopende band worden gezet. De medewerkers verwerken ze en zetten de bloemen uiteindelijk klaar voor transport. “De volgorde van printen van stickers wordt nu door ervaren medewerkers bepaald. Zij kunnen het nog beter doen als ze geholpen worden door een analytisch model dat factoren als deadlines en verwerkingscapaciteit meeneemt. Die medewerkers houden dan tijd over voor de uitzonderingen die het model nog niet kent en voor andere werkzaamheden’’, zegt David.

Model ontwikkelen

De komende maanden gaat David Berenpas aan de slag met het optimaliseren van de orderverwerking binnen OZ Export. Op dit moment is hij bezig met een literatuurstudie rondom dit onderwerp. Het plan is om een model te ontwikkelen waarin ze orders automatisch kunnen verwerken op basis van gekozen criteria, zoals deadlines en verwerkingstijden. Nu gebeurt het nog weleens dat een order, die ze om 20:00 uur moeten leveren al klaar hebben staan om 16:00 uur, terwijl de order van 16:00 uur nog in het proces zit. Dit levert op de werkvloer extra druk en opslagcapaciteitsproblemen op’’, meent Berenpas. Dit kan mogelijk voorkomen worden door dit beslisproces op basis van de juiste criteria te automatiseren. Aan de hand van een model met voorbeeldberekeningen hoopt David Berenpas een eerste stap te zetten in een efficiëntere orderverwerking waardoor OZ Export beter kan voldoen aan de eisen van klanten.

Bron: Davinci3i.com.