operatie zelos

Update Port of Amsterdam over cybersecurity programma NZKG

Organisaties zijn nooit meer hetzelfde nadat ze zijn getroffen door ransomware. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Cybersecurity: the Human Challenge’ van Sophos. IT-managers bij organisaties die door ransomware worden getroffen, hebben bijna drie keer zoveel kans achter te lopen als het gaat om het begrijpen van cyberdreigingen, vergeleken met hun collega’s in organisaties die niet werden getroffen (17% versus 6%). 

Uit de resultaten blijkt dat slachtoffers minder tijd besteedden aan dreigingspreventie (42,6%) en meer tijd aan respons (27%) in vergelijking met degenen die niet werden getroffen, waarbij middelen werden besteed aan het aanpakken van incidenten in plaats van ze te stoppen.

De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat slachtoffers van ransomware het vertrouwen in hun bewustzijn van cyberdreigingen ernstig hebben ondermijnd. “Het is duidelijk dat als het op cyberveiligheid aankomt, een organisatie nooit meer hetzelfde is na een ransomware-aanval”, aldus Chester Wisniewski, hoofdonderzoeker bij Sophos. Het complete onderzoeksrapport is hier te lezen.

Bron: Computable

Medewerker onderschat digitale dreiging

Het jaarlijkse onderzoek naar het bewustzijn van Nederlanders rondom cybersecurity, ‘Veilig Online 2020: medewerkers bedrijfsleven, laat zien dat medewerkers in het algemeen hun eigen online gedrag als veilig inschatten, maar de medewerkers met name van het grote mkb relatief weinig acties ondernemen om hun online veiligheid te waarborgen. Zo ligt het gebruik van antivirussoftware bij deze groep lager dan bij het kleine mkb en het grootbedrijf, net zoals het frequent maken van back-ups en het uitvoeren van updates.  Het volledige rapport is hier(link is external) te downloaden.

Bron: rijksoverheid

Wereldwijde operatie tegen Trickbot succesvol

In de afgelopen jaren hebben cybercriminelen wereldwijd meer dan een miljoen netwerken weten te infecteren met gijzelsoftware. De criminelen maakten hun slachtoffers door apparaten over te nemen en samen te voegen tot een zogeheten botnet, een netwerk van apparaten die op afstand zijn aan te sturen.

Cyberbeveiligers en -specialisten zijn nadien een tegenaanval gestart tegen Trickbot.  Trickbot is een van de meest voorkomende malware varianten gericht op internetbankieren, en deze malwarefamilie vormt een bedreiging voor internetgebruikers wereldwijd,” zegt Jean-Ian Boutin, hoofd onderzoek bij ESET. Na intensieve maanden is succes uiteindelijk het resultaat. “Met hulp van Microsoft zijn we erachter gekomen welke servers hiervoor worden gebruikt. En die hebben we weten uit te schakelen”, aldus Dave Maasland van ESET.

Bron: ESET 

Cyber Security Raad: huidige IT brengt geen cyberwaarbaarheid

Volgens de Cyber Security Raad (CSR) is structurele inzet en omarming van innovatieve toepassingen van nieuwe technologieën vereist om de cyberweerbaarheid van Nederland te vergroten.

Luitenant-generaal Onno Eichelsheim, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten bij het ministerie van Defensie en raadslid van de CSR CSR-lid stelt dat samenwerking op nationaal en Europees niveau noodzakelijk is voor het waarborgen van onze cyberwaarheid. Naast regie op samenwerking waarschuwt de Raad dat de cyberweerbaarheid niet meer te garanderen is zonder inzet van nieuwe technologieën. Het advies van de Raad om een jaarlijks overzicht te maken van relevante technische ontwikkelen voor het vergroten van cyberwaarheid staat momenteel uit.

Om gerichte maatregelen te treffen moet meer inzicht worden verkregen in wat er speelt. “De overheid zal op basis van deze inzichten hierop beleid moeten ontwikkelen en het industriebeleid stimuleren door vaker als launching customer op te treden. Het kabinet moet hier structureel op inzetten, omdat de bad guys dit ook doen”, aldus Luitenant-generaal Eichelsheim.

Bron: agconnect 

Cybersecurity (online) events / Webinars oktober: IT Governance

Op donderdag 29 oktober organiseert InovaPrime in samenwerking met iTactics een live webinar. Tijdens de Webinar is de IT governance van middelgrote organisaties een centraal thema. Er wordt gekeken hoe IT governance zich heeft ontwikkeld over de jaren bij veel organisaties. Wat betekent effectieve en wendbare IT governance, en waarom is het belangrijk? Je krijgt inzichten en tips waarmee je vandaag kan starten om de IT governance van jouw organisatie beter te maken. De Webinar wordt om 15:00 uur gehost op het Zoom.us platform. Je kunt je hier(link is external) aanmelden en er meer over te weten komen.