zero-emissieloket

Zero-emissieloket: voor vragen over uitstootvrije zones in binnensteden en ontheffingen

Vanaf 1 januari 2025 geldt in 29 gemeenten een zero-emissiezone  (ZE-zone). In de Metropoolregio Amsterdam gaat het om de gemeentes Amsterdam, Haarlem en Zaanstad. Alle bestelauto’s en vrachtwagens die in een ZE-zone rijden, moeten vanaf dan uitstootvrij zijn. Voor schonere voertuigen geldt tot 2030 een overgangsregeling. Soms kunnen bedrijven – tegen betaling – tijdelijk een ontheffing aan te vragen. De RDW stelt op 1 juli het zero-emissieloket open waar je alle informatie vindt over de verschillende ontheffingen en met vragen terecht kan.

Op de website opwegnaarzes.nl kun je een kentekencheck doen of je met je bedrijfsvoertuig een zero-emissiezone in mag. Is dat niet het geval en ben je nog niet in de gelegenheid om een zero-emissiebedrijfsauto aan te schaffen, dan heb je vanaf 1 januari 2025 een ontheffing nodig. Het is overigens nog niet in alle gevallen mogelijk om de ontheffing nu al aan te vragen.

Zero-emissiezones Metropoolregio Amsterdam

Drie gemeentes in de Metropoolregio Amsterdam stellen een zero-emissiezone in op 1 januari 2025. Almere volgt drie jaar later. Klik op de naam van gemeente voor de begrenzing van de uitstootvrije zone en andere relevante informatie.

Informatie over ontheffingen bij zero-emissieloket

Het aanvragen van een ontheffing kan via het zero-emissieloket. De voorwaarden voor het aanvragen van een ontheffing en de kosten vind je op de website van de RDW. De kosten variëren tussen de €100 en €250 euro. Het aanvragen van een dagontheffing is overigens pas vanaf 1 oktober 2024 mogelijk.