portbase data

Via Portbase nu hergebruik data mogelijk voor hele havencommunity in ons land

Portbase maakt een koppeling met het havenbedrijf North Sea Port. En dat betekent een landelijke dekking voor alle Nederlandse zeehavens; alle leden van de community kunnen nu via het Port Community System (PCS) van Portbase data hergebruiken. Daarmee maakt North Sea Port het meldingsproces eenvoudiger voor haar klanten, zorgt hergebruik van data voor een versnelling in het logistieke proces en sorteert ze voor op toekomstige Europese verordeningen zoals European Maritime Single Window (EMSWe).

Bron: Portbase.

In Portbase werken de havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam aan het digitaal verbinden van de havengemeenschap. North Sea Port is sinds 1 januari 2018 de eengemaakte Nederlands-Belgische haven waar Vlissingen, Terneuzen en Gent zijn in opgegaan. Al jarenlang onderhielden Portbase en North Sea Port een nauw contact. Met een nieuwe digitale strategie van North Sea Port heeft de organisatie de keuze gemaakt om de Zeeuwse havens Vlissingen en Terneuzen aan te sluiten.

Peter Van Parys, COO van North Sea Port: “Door aan te sluiten bij het Port Community System van Portbase maken we als North Sea Port deel uit van de digitale havengemeenschap voor alle havens in Nederland. Dit past bij onze ambitie om onze digitale diensten verder uit te bouwen. Bovendien biedt deze samenwerking voor onze klanten, rederijen en scheepsagenten het grote voordeel van eenvoud. Als fusiehaven weten we maar al te goed dat dit een échte meerwaarde is.”

Slimste havencommunity

Ook de stem van de klant, die hiermee in alle eenvoud een one stop shop heeft voor alle Nederlandse havens, is hiermee gehoord. In Vlissingen en Terneuzen werd al wel door de Zeeuwse community gebruik gemaakt van PCS-processen zoals douanevoormeldingen. Dit zijn aangiften voor het binnenbrengen van goederen aan de Douane. Maar nu gaan ook de havenmeestermeldingen via het PCS van Portbase. Inmiddels heeft een succesvolle pilot plaatsgevonden voor Melding Schip, de eerste service waar North Sea Port op aansluit. Iwan van der Wolf, CEO Portbase: ‘We zijn blij en trots dat North Sea Port met de havens Vlissingen en Terneuzen onderdeel zijn van onze community. Met deze samenwerking verstevigen we de positie van Nederland als centrale logistieke hub voor Noordwest-Europa. Samen bouwen we de slimste havencommunities.’

Eenduidig

In de volgende fase zal er een uitbreiding plaatsvinden met andere havenmeesterservices. Het aanmelden voor bijvoorbeeld agenten, cargadoors of rederijen wordt daardoor eenduidig voor geheel Nederland. Daarnaast is er sprake van hergebruik van data en een koppeling met Douane-processen.

Verder betekent het dat Portbase – buiten de havenmeesterservices – ook andere projecten kan oppakken die voor Vlissingen en Terneuzen relevant zijn. Zo kan het Zeeuwse gedeelte van de havencommunity geïnformeerd worden over grote projecten zoals  het Import Control System 2 (ICS2), het nieuwe EU-cargo-informatiesysteem dat de vrije doorstroming van de handel zal vereenvoudigen via geoptimaliseerde en datagestuurde douaneveiligheidsprocessen.