Logistieke Atlaspark krijgt certificaat Duurzaam

Certificaat duurzaam Atlaspark Haven Amsterdam
Atlaspark
Foto: Havenbedrijf Amsterdam

Het logistieke bedrijventerrein Atlaspark in de Amsterdamse haven heeft het BREEAM NL-gebiedscertificaat ontvangen. BREEAM is hét instrument om de duurzaamheid van vastgoed én van de gehele gebiedsontwikkeling meetbaar te maken. Het bedrijventerrein kreeg vier sterren en heeft daarmee het predikaat ‘excellent’ te pakken. Het Atlaspark is daardoor met recht een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven met duurzame ambities.
Het Atlaspark is het eerste bestaande gebied dat officieel is gewaardeerd volgens de beoordelingsrichtlijn van BREEAM NL en één van de slechts vijf gebieden in Nederland met een dergelijk certificaat. Het bijzondere is dat Atlaspark al grotendeels is aangelegd met een zeer vooruitstrevende duurzame blik. Het park dat 170 hectare telt is sinds 1934 in gebruik en werd 15 jaar geleden herontwikkeld als logistiek bedrijventerrein. Het is op vele onderdelen duurzaam onderscheidend: het ruimtegebruik, het waterbeheer, de infrastructuur, het groenplan, de sociale waarde en de energiehuishouding zijn bijvoorbeeld binnen deze certificering hoog gewaardeerd.

Wereldprimeur duurzaam fietspad

In het Atlaspark zijn tal van fysieke maatregelen genomen die zijn meegewogen in de beoordeling. Zo is ruim 90% van de benodigde energie lokaal op te wekken via negen windmolens en een potentieel aan zonne-energie. Ook het zelf verlichtende fietspad dat met zonne- en windenergie 42 lantaarnpalen van energie voorziet is daar aangelegd. Deze ontwikkeling heeft zelfs een wereldprimeur opgeleverd. In het gebied wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbaar en her te gebruiken materialen, is er zoveel mogelijk functioneel water en groen gerealiseerd en mag de tijdelijke natuur zijn gang gaan op de lege percelen.

Waarde certificaat Duurzaam voor Atlaspark

Het behaalde duurzaamheidscertificaat draagt bij aan een hogere waardering en efficiënter proces bij het certificeren van gebouwen binnen het Atlaspark. Op diverse onderdelen is namelijk synergie te behalen en daarnaast is de nodige bewijslast op gebiedsniveau reeds gewaardeerd. Dit zien we reeds terug bij diverse nieuwkomers, want ook de exploitatie van het Atlaspark vindt op duurzame wijze plaats. Borghese heeft op duurzame wijze een distributiecentrum voor Riviera Maison gebouwd. Dit warehouse voldoet aan alle moderne eisen die aan nieuwbouw worden gesteld. Zo wordt er gelet op materiaalgebruik en energiegebruik én op de leefbaarheid van het gebouw in de omgeving.

Een aantrekkelijke Amsterdamse haven

Koen Overtoom van Havenbedrijf Amsterdam: “Duurzaamheid is binnen ons bedrijf en gebied enorm belangrijk. Wij zijn dan ook heel blij met de erkenning van onze inspanningen met de toekenning met nota bene vier sterren: excellent. Wij verwachten hiermee voor duurzame bedrijven een aantrekkelijke vestigingsplek te zijn waarmee we onze ambitie als groene haven bevestigen.”

Geef een reactie