state region amsterdam

Brede basismonitor Noord-Holland: ‘Grootste economie, minder leegstand bedrijven’

Onlangs is de nieuwe ‘Brede basismonitor Noord-Holland’ gepubliceerd. De monitor geeft een overzicht van economische, sociale, ruimtelijke en ecologische ontwikkelingen in de provincie Noord-Holland. De monitor biedt ook een schat aan informatie voor het regionale bedrijfsleven. Uit de cijfers blijkt dat de provincie de grootste economie van Nederland heeft en dat er steeds minder bedrijven leeg staan. Met de luchtkwaliteit gaat het minder goed.

“Economie is een belangrijke pijler voor het versterken van de brede welvaart in Noord-Holland”, aldus de basismonitor. De provincie richt haar economisch beleid op het optimaliseren van het vestigingsklimaat voor ondernemers, door bijvoorbeeld te investeren in aantrekkelijke en duurzame werklocaties, een goede digitale infrastructuur en in een ondernemersklimaat met ruimte voor kennisontwikkeling en innovaties. Een goede bereikbaarheid, goede ruimtelijke ordening en een gezonde leefomgeving zijn belangrijke randvoorwaarden voor een goed vestigingsklimaat.

Versterken economie en vestigingsklimaat

Om het vestigingsklimaat te verbeteren streeft de provincie vijf concrete economische doelen na: een sterk innovatieklimaat, aantrekkelijke en duurzame werklocaties, een veerkrachtige arbeidsmarkt, internationalisering, en een sterke en duurzame agrosector. De provincie werkt op veel economische thema’s samen met partners binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA), onder meer binnen de Amsterdam Logistics Board. In Nederland is de MRA een van de best presterende economische regio’s.

Lees meer over Economie in de Brede basismonitor Noord-Holland.

Werk

Veel mensen hebben een baan, de werkgelegenheid is hoog en de werkloosheid laag. Noord-Holland heeft een krappe arbeidsmarkt en relatief meer voortijdig schoolverlaters dan andere provincies.

Lees meer over de regionale arbeidsmarkt in de Brede basismonitor Noord-Holland.

Bereikbaarheid

Onder het kopje Bereikbaarheid wordt in de basismonitor gekeken naar onder meer het gebruik van het openbaar vervoer, reistijd, klantwaardering OV, mobiliteit in het algemeen en doorstroming. De doorstroming op provinciale wegen is in 2022 verslechterd ten opzichte van 2021 en de verkeersintensiteit nam toe. Het Noordzeekanaalgebied (De overslag in het NZKG groeide tussen 2015 en 2019 met ruim 9 procent) en Schiphol krijgen een aparte paragraaf.

Lees meer over bereikbaarheid in de Brede basismonitor Noord-Holland.

Ruimte en wonen

Om nu en in de toekomst een aantrekkelijk leefklimaat in Noord-Holland te behouden, heeft de provincie – samen met inwoners, organisaties en bedrijven – de Provinciale Omgevingsvisie NH2050 opgesteld. In deze visie komen de belangen op het gebied van economische groei en leefbaarheid bij elkaar.

De leegstand van bedrijventerreinen, kantorenlocaties en detailhandel is de laatste jaren gedaald, op bedrijventerreinen tussen 2017 en 2021 bijvoorbeeld met een half procentpunt.

Lees meer over bedrijven en wonen in de Brede basismonitor Noord-Holland.

Klimaat en energie

Hernieuwbare energie en de CO2-uitstoot vertonen een positieve trend. Noord-Holland is relatief kwetsbaar voor hittestress, overstromingen en bodemdaling. Als het gaat over wateroverlast dan scoort Noord-Holland relatief beter dan veel andere provincies.

Lees meer over klimaat en energie in de Brede basismonitor Noord-Holland.

Meer weten?

De provincie ververst de Brede Basismonitor NH jaarlijks met data die de provincie zelf verzamelt en met data uit landelijke openbare bronnen zoals van het CBS, RIVM en het PBL. Deze update gebeurt steeds voor de algemene beschouwingen van de provinciale begroting. Daarnaast wordt waar nodig de monitor aangevuld. De Brede Basismonitor Noord-Holland is hier te bekijken. 

De monitor is ontwikkeld met hulp van het onderzoeksbureau PON & Telos. De techniek achter de website en het databeheer wordt verzorgd door ABF Research.