Amsterdam start nieuw elektrisch project

De uitstoot van schadelijke stoffen moet minder. Het Europese project Frevue, dat inzet op elektrisch aangedreven goederenvervoer, moet daar voor zorgen. Het internationale project moet ervoor zorgen dat bedrijven gesubsidieerde elektrische voertuigen en oplaadpunten aanschaffen en daarmee hun distributie doen in de verschillende steden. Naast Rotterdam en Amsterdam zijn de steden Lissabon, Londen, Madrid, Milaan, Oslo en Stockholm bij het pilotproject betrokken. Gezamenlijk worden 122 elektrische voertuigen, waarvan 20 in Nederland, ingezet.

 

Informatie en kennis delen

Deelnemende bedrijven en overheden gaan informatie en kennisdelen over het beleveren met de elektrische vrachtwagens om verdere groei van elektrisch vrachtvervoer in de binnensteden makkelijker te maken. Het project moet gaan aantonen wat de voorwaarden, mogelijkheden en belemmeringen voor verdere uitrol van elektrisch vervoer zijn. Er wordt onder meer gekeken naar logistiek management en lokaal overheidsbeleid. Binnen het Nederlandse project werken Rotterdam en Amsterdam samen met Heineken, UPS en TNT.

 

Cargohopper

Het Frevue project is een van de vele duurzame projecten dat Amsterdam voert. Zo is er 020stadsdistributie.nl, Mokum Maritiem en vervoer van bouwmaterialen over water. De Cargohopper moet binnenkort ook actief worden in de hoofdstad. Het is nog wachten op een geschikt overslagpunt. Volgens Erik Regterschot,  projectmanager Duurzame Mobiliteit vullen de initiatieven elkaar aan. “Het zijn initiatieven met ieder hun eigen niche. We merken dat de betrokken partijen naar elkaar toe kruipen en kennis delen.” Ook Rotterdam timmert aan de weg op het gebied van duurzaamheid. Zo startte de havenstad deze week het Ecostars project. Het pilotproject Frevue heeft een looptijd van vier jaar.

Bron: Logistiek.nl

Geef een reactie