infraprojecten Noord-Holland

Doorstroming A9: werk in uitvoering

Nu de Noord/Zuidlijn bijna klaar is voor gebruik, willen we de blik even verschuiven naar een andere gigantische klus in de stad: de bouw van de Gaasperdammertunnel in de A9.
De bewoners van Zuidoost, vooral die vlak bij de A9, zullen het niet licht vergeten. Van eind 2015 tot april 2017 zaten ze in een bak herrie. Anderhalf jaar lang was het een getril en gedreun van jewelste. Want er moesten maar liefst 10.000 heipalen en stalen damwanden de grond in voor de bouw van de A9-tunnel.

Niet zomaar een tunneltje

Het gaat ook niet om zomaar een tunneltje. De tunnel tussen knooppunt Holendrecht en Diemen heeft een lengte van 3 kilometer. Daarmee is het ‘de langste landtunnel van Nederland’. Een landtunnel is een bak met een dak erop die deels in en deels bovenop de grond ligt. Over twee jaar is hij klaar voor gebruik, in 2020 dus.
De tunnel ligt er, maar het werk gaat door. Op dit moment werkt Rijkswaterstaat/IXAS aan de afwerking van de tunnelwanden en de montage van alle technische installaties. Zo moeten er 200 vluchtdeuren, 5.500 lampen, 600 hulppostkasten, 640 noodtelefoons, 895 luidsprekers, 140 tunnelventilatoren, 360 camera’s en 2100 detectielussen komen. Om alles op te hangen zijn nu al meer dan 108.000 gaten geboord.

Timelapse bouw Gaasperdammertunnel

De A9 geeft straks minder geluidsoverlast dan de huidige weg die nu dwars door Zuidoost snijdt. Ook is de nieuwe weg met 11 rijstroken een stuk breder dan voorheen. De tunnel scheelt ook uitlaatgassen voor de woonwijken. Bovendien komt er een langgerekt stadspark boven op de tunnel, onderbroken door een bovengronds knooppunt met afslagen voor de Gooiseweg.
De aanleg van het park begint in 2020, zodra de Gaasperdammertunnel open is voor verkeer en de oude A9 is gesloopt. In 2021 is het stadspark klaar. Mooi meegenomen is dat het stadspark de wijken Gaasperdam en Bijlmer met elkaar verbindt, waar ze nu nog door een snelweg worden gescheiden. Afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt, komen er huizen langs het park. De bouw daarvan start niet vóór 2022.

A9 door Zuidoost in 2014

Foto: gemeente Amsterdam

A9 met stadspark in 2021

Foto: gemeente Amsterdam

Knooppunt Holendrecht

Naast de aanleg van de tunnel is knooppunt Holendrecht uitgebreid. Het werk hiervoor is bijna klaar. Er zijn 4 nieuwe verbindingsbogen aangelegd en bestaande bogen zijn deels verbreed. De langste boog, de fly-over over de A2 voor verkeer richting Utrecht en Schiphol, is vanaf december open.

Rondleidingen Gaasperdammertunnel

Twee keer per week, op woensdag, vrijdag en om de 4 weken op zaterdag, is er een rondleiding in en rond de tunnel. Aanmelden kan via www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.
Bron: Amsterdam.nl