eerste vlucht flying-v

Eerste vlucht Flying-V van KLM en TU Delft succesvol

De eerste vlucht van de Flying-V – het energiezuinige vliegtuig van de toekomst – is succesvol verlopen. Anderhalf jaar geleden kondigde TU Delft en KLM tijdens IATA 2019 de start van het ontwerp van de Flying-V aan en na uitgebreide windtunneltests en grondtesten was het onlangs eindelijk zover; het schaalmodel van de Flying-V heeft gevlogen.

Afgelopen maand reisde een team van onderzoekers, ingenieurs en een dronepiloot van de TU Delft naar een vliegbasis in Duitsland voor de eerste testvlucht. “We waren inmiddels erg nieuwsgierig naar de vliegeigenschappen van de Flying-V. Het ontwerp past binnen ons Fly Responsibly-initiatief, dat staat voor alles wat we doen en zullen gaan doen om onze duurzaamheid te verbeteren. We willen een duurzame toekomst voor de luchtvaart en innoveren hoort daarbij. KLM staat niet voor niets al vele jaren in de top drie van meest duurzame airlines wereldwijd in de Dow Jones Sustainability Index. Dat willen we in de toekomst ook waar blijven maken. We zijn er dan ook erg trots op dat we dit in zo’n korte periode met elkaar hebben kunnen realiseren”, aldus Pieter Elbers, president-directeur van KLM.

Video eerste vlucht Flying-V

De Flying-V is een ontwerp voor een zeer energie-efficiënt lange-afstandsvliegtuig. Het ontwerp van het vliegtuig integreert de passagierscabine, het vrachtruim en de brandstoftanks in de vleugels, waardoor een spectaculaire V-vorm ontstaat. Computerberekeningen hebben voorspeld dat de verbeterde aerodynamische vorm en het verminderde gewicht van het vliegtuig het brandstofverbruik met 20% zal verminderen in vergelijking met het meest geavanceerde vliegtuig van vandaag.

Samenwerking en innovatie

KLM presenteerde het schaalmodel voor het eerst tijdens het 100-jarig bestaan van KLM in oktober 2019. Inmiddels zijn diverse partners bij het project betrokken, waaronder fabrikant Airbus. Elbers: “De luchtvaartsector verduurzamen kun je niet alleen, maar moet je samen doen. Samenwerking met partners en het delen van kennis brengt ons allemaal verder. Daarom zullen we met alle partners het concept van Flying-V verder uitwerken. De volgende stap zal zijn om de Flying V te kunnen laten vliegen op duurzame brandstof”.

Meer informatie over de testvlucht

Vandaag hebben Dr. Roelof Vos en Prof. Henri Werij van TU Delft via een webcast laten zien hoe de testvlucht is verlopen. Pieter Elbers, CEO KLM en Daniel Reckzeh, Senior Manager R&T in Airbus gaven daarbij commentaar. De opname van de webcast is hier te bekijken: https://live.dutchwebinar.com/tudelftwebcastflyingv.