Financiële bijdrages zeesluis IJmuiden bekend

De verdeling van de financiële bijdrages aan de nieuwe zeesluis bij IJmuiden is bekend. Het Rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam hebben afspraken gemaakt over welk bedragen ze voor hun rekening nemen.
Het Rijk draagt in totaal € 565,19 miljoen bij aan de nieuwe zeesluis IJmuiden. De bijdrage van de Provincie Noord-Holland is vastgesteld op maximaal € 39 miljoen. De bijdrage van de gemeente Amsterdam is daarmee vast komen te staan op maximaal €46,51 miljoen. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Havenbedrijf Amsterdam neemt de bijdrage van de gemeente Amsterdam voor zijn rekening.

Grote schepen door grotere zeesluis

Het startsein voor de aanleg van de nieuwe zeesluis in IJmuiden werd begin september gegeven door minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. De huidige zeesluis is aan vervanging toe gezien de omvang en op termijn de technische levensduur. De sluis is te klein geworden voor de steeds grotere zeeschepen. Een nieuwe, grote zeesluis laat toe dat ook grotere schepen vlot en veilig door het Noordzeekanaal varen. Ook is de nieuwe zeesluis getij-onafhankelijk en daarmee 24/7 beschikbaar. Zo kan de Amsterdamse havenregio haar internationale positie behouden.
De nieuwe zeesluis bij IJmuiden moet eind 2019 gereed zijn. De aanleg en bouwwerkzaamheden kunt u volgen via Facebook.

Geef een reactie