virtueel trainen piloten

KLM City Hopper gaat piloten virtueel trainen

KLM Cityhopper gaat op 5 november van start met Virtual Reality-trainingen (VR) voor piloten die op de vliegtuigtypen Embraer 175 en 190 gaan vliegen. Doel is om de trainingstijd effectiever te benutten. Daarnaast levert het kostenbesparingen op. De VR-trainingen zijn in-house ontwikkeld. KLM Cityhopper is de eerste luchtvaartmaatschappij die VR integreert in het opleidingstraject van piloten op de Embraer-toestellen.

KLM-dochter KLM Cityhopper voert vluchten binnen Europa uit met een vloot van Embraers. Om flexibeler te kunnen inspelen op de verschillende trainingsbehoeften van piloten, besloot KLM Cityhopper de mogelijkheden van VR te onderzoeken.

“Virtual Reality (VR) blijkt laagdrempelige trainingen mogelijk te maken. Het is on-demand en locatie-onafhankelijk, je hoeft niet op een bepaald tijdstip in een klaslokaal of een simulator te zijn. Bovendien nodigt het uit tot ontdekken, wat in een virtuele omgeving volledig veilig kan,” zegt Sebastian Gerkens, Senior Instructor Embraer van KLM Cityhopper. “Met deze VR-oplossing raken de vliegers gewend aan de cockpit en kan de simulatortijd effectiever worden benut.”

Daarnaast levert de nieuwe manier van trainen kostenbesparingen op, onder andere doordat er minder met externe leveranciers wordt gewerkt en piloten flexibeler kunnen worden ingeroosterd.

Drie toepassingen

De VR-trainingen zijn door KLM’s eigen VR-experts in samenwerking met KLM Cityhopper ontwikkeld voor de Embraer 175 en 190. Het gaat om drie toepassingen die onderdeel zijn van de zogeheten Type Rating Course, die nodig is om piloten te laten kennismaken met de specifieke kenmerken van het vliegtuigtype waarop ze gaan vliegen.

  1. Virtuele cockpit – de vlieger bevindt zich in de cockpit, die bestaat uit een interactief computer-gegenereerd beeld van de bedieningspanelen.
  2. Instructievideo – de vlieger kan in een 360-gradenfilm in de cockpit een vlucht bekijken.
  3. Walk-around – de vlieger kan dankzij 360-graden statische foto’s door en om het vliegtuig lopen.

“Dit zijn tevens de drie verschillende manieren waarop je content kunt vastleggen die wordt gebruikt om Virtual Reality-toepassingen te maken,” legt Werner Soeteman, manager VR Center Of Excellence van KLM IT uit. “De interactieve virtuele cockpit is volledig door ons team van VR-developers en 3D-designers met computers gecreëerd. Voor de 360-gradenfilm en -foto’s heeft een van onze VR engineers met een geavanceerde 360-gradencamera meegevlogen in de cockpit. Dit alles in nauwe samenwerking met de piloten van KLM Cityhopper. Zelf hebben onze developers geen idee hoe een Embraer werkt, alhoewel ze inmiddels een heel eind komen.”

Tekst loopt door onder video

Op langere termijn EASA-certificatie

KLM is al langer bezig met onderzoeken wat Virtual Reality kan betekenen voor de opleiding van medewerkers. VR wordt bijvoorbeeld al gebruikt door KLM voor de trainingen van onderhoudsmonteurs en van het cabinepersoneel van KLM Cityhopper. Nu komen daar de piloten van de Embraer 175 en 190 bij.

De VR-trainingen zijn een aanvulling op het bestaande opleidingstraject. KLM Cityhopper onderzoekt of het mogelijk is de trainingen te laten certificeren door EASA, zodat ze op de langere termijn sommige onderdelen kunnen vervangen. Denk dan bijvoorbeeld aan klassikale lessen, posters en boekwerken. Uiteraard blijven de veiligheid en de kwaliteit van de opleiding hierbij voorop staan.

Foto: Pexels/Pixabay.com.