europahaven

Demissionair minister Harbers voor komst Europahaven in Houtrakpolder

Demissionair minister Mark Harbers houdt vast aan de mogelijkheid om een haven in de Houtrakpolder aan te leggen. Die kan worden gecombineerd met waterberging. Dat zei hij op het jaarlijkse Havengildediner 2023 te midden van 500 genodigden uit de havencommunity. De haven moet volgens hem ‘Europahaven’ gaan heten.

Bron: Zeehavendagenamsterdam.nl.

De gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en het havenbedrijfsleven Havenbedrijf zien de Houtrakpolder in de gemeente Haarlemmermeer als ideale locatie voor de uitbreiding van de havenbekkens. Tot dusver is de Machineweg de buitengrens van het havengebied en de Houtrakpolder een deel van het recreatiegebied Spaarnwoude.

Tegen de aanleg eventuele Europahaven

De gemeente Velsen en Haarlemmermeer zijn tegen de aanleg van nog een insteekhaven. Haarlemmermeer zet in op een piekwaterberging in de Houtrakpolder en een Tennet-transformator. Wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer, ook aanwezig op het Havengildediner, zegt: “Het Rijk wil ook oog voor water en bodem. Daar is nu niet voldoende sturing op. Een waterpiekberging is nodig om in korte tijd veel water op te vangen in tijden van langdurige en hevige regenval, die zich steeds vaker voordoet. Het Hoogheemraadschap van Rijnland zit er ook zo in, want die is erg bezig met de gevolgen van klimaatverandering.”

Novex

In het kader van het ‘Ontwikkelingsperspectief NOVEX-Noordzeekanaalgebied’ wordt voorgesteld om die reservering voor de haven (opgenomen in eerdere gemeentelijke en provincale havenvisies) te schrappen en het gebied louter te gebruiken voor de aanleg van een waterberging. Harbers stelt in zijn toespraak dat dit geen goede zaak is voor de ontwikkeling van het Amsterdamse havengebied en dat de verschillende functies wellicht ook zijn te bundelen. ‘Volgens mij zijn ze beiden van even groot maatschappelijk en economisch belang. Dus waarom niet ‘en/en’ in plaats van ‘of/of’, zei de minister.

Lees verder op Zeehavendagenamsterdam.nl….