logistiek circulaire economie

Onderzoek ProRail en Schiphol naar reststromen

ProRail doet samen met negen andere organisaties, waaronder Schiphol, DSM, Rijkswaterstaat Heembouw en Sodexo een proef waarin de mogelijkheden verkend worden om restmaterialen onderling uit te wisselen. Met behulp van blockchain en artificial intelligence worden vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. Zo ontstaat er een online handelsplatform.
Tot nu toe proberen bedrijven vaak op individueel niveau hun reststromencirkel te sluiten. Deze stroom is echter te klein of niet constant genoeg om er een goede businesscase van te maken. De bedrijven krijgen hulp van de Amsterdamse startup Excess Material Exchange. Zij gebruiken hiervoor Blockchain en Artificial Intelligence.

Blockchain

Wat een blockchain precies is, is een vrij complex verhaal. Kort en simpel gezegd, is het een soort grote database die open is voor iedereen. Niemand is eigenaar. Iedereen kan informatie toevoegen, maar nooit meer weghalen. Hierdoor blijft de geschiedenis van de database altijd zichtbaar. Manipulatie en vervalsing is in dit systeem dus niet mogelijk. Zo is de betrouwbaarheid van het online handelsplatfom gegarandeerd.

Artificial Intelligence

EME gebruikt artificial intelligence (AI) vervolgens om al die data snel te lezen en interpreteren.AI zorgt dat er snel en op grote schaal matches gemaakt worden tussen vragers en aanbieders van materialen. De intelligentie zit hem erin dat het AI-programma ook partijen bij elkaar brengt waar je zelf misschien niet meteen aan zou denken.

ProRail en duurzaamheid

Het spoor zelf is al één van de duurzaamste vormen van vervoer. En als spoorbeheerder kijkt ProRail voortdurend hoe het nóg duurzamer kan. Elke dag, op allerlei manieren werken we aan een duurzaam spoor. Daar hebben we vaste doelen voor. Die gaan over onze omgang met mensen, dieren en de wereld om ons heen.
In dit artikel(link is external) van Duurzaam Bedrijfsleven vertelt Christian van Maaren, één van de oprichters van EME, meer over de achtergrond van het online handelsplatform.

Interesse in EME? Neem een kijkje op het online platform of bekijk onderstaande video van medeoprichter van EME Maayke Damen:

 
Bron: Prorail.nl

Geef een reactie