Opening Joint Inspection Center Schiphol

impression-joint-inspection-center- JIC
Afbeelding: Schiphol Smartgate Cargo.

Op dinsdag 22 november is de officiële opening van het Joint Inspection Center (JIC) Schiphol. Het centrum voor de inspectie van goederen is gebouwd met het doel om de afhandeling van luchtvracht op Schiphol nóg sneller, veiliger en efficiënter te regelen.
Op initiatief van de Belastingdienst/Douane, Air Cargo Netherlands (ACN), KLM Cargo en Amsterdam Airport Schiphol (AAS) is de afgelopen jaren binnen het programma Schiphol SmartGate Cargo (SSGC) hard gewerkt aan een proces dat de goederenstroom betrouwbaar afhandelt én aanzienlijk minder vertraagt. De optimale samenwerking tussen publieke en private partijen is niet alleen goed voor de concurrentiepositie van de luchthaven Schiphol, maar levert ook een positieve bijdrage aan het imago van Nederland als distributieland.

Vrachtafhandeling in het Joint Inspection Center op Schiphol

Het Joint Inspection Center voor goederencontroles op de nationale luchthaven is vanaf eind november 2016 operationeel. Het gebouw – met een vloeroppervlak van bijna 5.000 vierkante meter – huisvest dan diverse handhavings- en inspectiediensten, zoals Douane, NVWA en ILT.
Het JIC vormt een belangrijke pijler onder het unieke publiek-private programma Schiphol SmartGate Cargo, dat verder steunt op remote en mobiel scannen en nucleaire detectie. Doel: nog betrouwbaardere en snellere logistieke stromen. Wat is de rol van de Douane in dit innovatieve initiatief, en hoe verloopt de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven? Drie direct betrokkenen doen hun verhaal.

Alleen op uitnodiging

Bijwonen van de opening van het JIC is helaas alleen mogelijk op uitnodiging. Het gebouw staat op streng beveiligd airside gebied. Luchthaven Schiphol kan de toegang tot het gebied alleen volgens strenge procedures regelen.

Geef een reactie