nieuwe naam zeesluis

Oproep: bedenk een naam voor de nieuwe zeesluis

De grootste zeesluis ter wereld in IJmuiden heeft nog geen naam. Gemeente Velsen en Rijkwaterstaat roepen iedereen op een naam te bedenken voor dit imposante bouwwerk. 

In een video roepen Jeroen Verwoort, havenwethouder van gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Rijkswaterstaat, op om een naam voor de nieuwe zeesluis in IJmuiden in te sturen. Dat kan tot 4 augustus 2020 via de website van de gemeente Velsen: www.velsen.nl/zeesluis.

Tekst loopt door onder video

https://www.youtube.com/watch?v=1LtniD4fSWQ&feature=youtu.be

Aanwezig bij de opening

Uit alle inzendingen maakt de naamgevingscommissie van gemeente Velsen een selectie. Daarna kiest de jury die bestaat uit nabije buren van de zeesluis een top 5. Uiteindelijk kiest het college van de gemeente Velsen uit die top 5 de naam die de sluis straks draagt. De inzender van de naam die wordt gekozen, krijgt een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van de sluis in 2022.

De nieuwe zeesluis

Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt vanaf 2016 in IJmuiden gewerkt aan de grootste zeesluis ter wereld. De nieuwe sluis wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en  gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Volgens planning varen de eerste schepen begin 2022 door nieuwe zeesluis.

Foto: Portofamsterdam/Rijkswaterstaat.