Overslag havens Amsterdam gestegen

De zeehavens in het Noordzeekanaalgebied, met de havens van Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad hebben de overslag over het eerste halfjaar van 2017 zien stijgen met 7,3% tot 51,9 miljoen ton. De Amsterdamse haven is in de regio de grootste haven en noteert een stijging van 6,9% tot 42,2 miljoen ton (2016: 39,5 miljoen ton).
In IJmuiden nam de overslag toe tot 9,1 miljoen ton (+7%), Beverwijk noteerde een stijging tot 600.000 ton (+80%) en Zaanstad noteerde een daling tot 95.000 ton (-22%).

Amsterdamse haven

De stijging in Amsterdam is in het eerste half jaar veroorzaakt door de overslag van olieproducten, steenkool en bouwmaterialen. De overslag van olieproducten steeg met 7,1% van 22,1 miljoen ton in het eerste half jaar van 2016 naar 23,7 miljoen ton in dezelfde periode dit jaar. Goede marktomstandigheden, efficiëntieverbeteringen in de keten en hogere bezettingsgraden zijn de voornaamste redenen voor de stijging in de overslag van olieproducten.
In het eerste halfjaar werd 8,6 miljoen ton steenkool overgeslagen, ruim 20% meer dan de 7,1 miljoen ton in de eerste zes maanden van 2016. Ondanks deze toename ligt het volume nog ver onder het niveau van eerdere jaren. Belangrijkste redenen voor het herstel zijn de gestegen prijs van steenkool en het aanvullen van voorraden die in de winter zijn verbruikt.

“We zien een stijging in natte en droge bulk en general cargo”

De overslag van agribulk stabiliseerde op 3,3 miljoen ton. De overige droge bulk, waaronder bouwgrondstoffen en ertsen, groeide met 17% tot 3,8 miljoen ton. De overslag van containers steeg in het eerste half jaar met 6,9% ten opzichte van vorig jaar en bedroeg 350.000 ton. Van overig stukgoed waaronder RoRo steeg de overslag naar 926.000 ton tegen 883.000 ton vorig jaar (+5%).
Het aantal zee cruiseschepen dat Amsterdam in het eerste half jaar bezocht, was 53 (tegen 52 vorig jaar). Het aantal riviercruiseschepen steeg in het eerste halfjaar van 2017 naar 1009. Dit waren er vorig jaar in dezelfde periode 990.

Import en export

De import in de Amsterdamse haven steeg de eerste zes maanden met 8,7% tot 26,2 miljoen ton. De export steeg met 4,1% naar 16 miljoen ton. Ook het gehele Noordzeekanaalgebied kende een stijging van de import naar 34,2 miljoen ton (+8,8%) en eveneens een stijging van de export (+4,7%). Het aantal zeeschepen dat het Noordzeekanaalgebied bezocht, nam licht af (-0,5%).

Strategie

Koen Overtoom, CEO van Havenbedrijf Amsterdam: ‘We hebben een goed eerste half jaar achter de rug. We zijn blij dat de marktpartijen Amsterdam blijven zien als hun voorkeurshaven. Wij zien een stijging in natte en droge bulk en general cargo, onze belangrijkste ladingstromen. Ook hebben we een aantal grote stappen gemaakt op het gebied van duurzame energie met onder meer ons belang in het windpark Ruigoord in de Afrikahaven. De diversificatie strategie van de Amsterdamse haven laat goede progressie zien door het aantrekken van investeringen in circulaire industrie, grootschalige logistiek en maakindustrie.’
Bron: Portofamsterdam.nl

Geef een reactie