Platform voor internationaal promoten circulaire innovaties

Geavanceerde installaties die kostbare metalen uit afgedankte elektronica halen. Duurzaam garen voor de kledingindustrie gesponnen van plastic afval. Nederlandse bedrijven hebben de innovaties in huis om de economie om te vormen naar een circulaire economie. Die kennis kan ook in het buitenland goed worden ingezet  zodat ook daar meer grondstoffen worden hergebruikt en er minder op de afvalstort verdwijnt. De Holland Circular Hotspot is een platform dat de Nederlandse innovaties over de grens gaat promoten.

Staatssecretaris Dijksma van het ministerie van Milieu opende de Holland Circular Hotspotbegin november: “We willen in Nederland onze economie in 2050 volledig laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Veel Nederlandse bedrijven hebben nu al de oplossingen in huis om die omslag te maken. Oplossingen die zij ook graag aan het buitenland aanbieden. De Holland Circular Hotspot bundelt nu de krachten van bedrijven, kennisinstellingen en de overheid om Nederland als circulair knooppunt internationaal op de kaart te zetten.”

Holland Circular Hotspot

Het platform wordt gestart door bedrijven en kennisinstellingen uit de afval- en recyclingsector, zoals ENVAQUA, de TU Delft, BRBS recycling en de Amsterdam Economic Board. De overheid helpt deze partijen om hun innovaties in het buitenland onder de aandacht te brengen. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van internationale handelsmissies met Nederlandse bedrijven. In de opstartfase richt het platform zich vooral op Oost-Europa. In landen zoals Bulgarije en Roemenië wordt nog nauwelijks gerecycled en verdwijnen kostbare grondstoffen op de afvalberg.

Minder grondstofverspilling

De Holland Circular Hotspot is een van de speerpunten van het Rijksbrede programma Circulaire economie dat twee maanden geleden door het kabinet werd gepresenteerd. In 2030 moeten we in Nederland 50 procent minder grondstoffen gebruiken en in 2050 volledig circulair zijn. In december sluit staatssecretaris Dijksma hiervoor met alle Nederlandse partijen het Grondstoffenakkoord. Hierin worden afspraken gemaakt over wat er van iedereen nodig is om deze doelen voor 2030 en 2050 te halen.
Bron: Rijksoverheid.nl.

Geef een reactie