Regionale proef innovatieve verkeersdiensten

Betere routeadviezen, snelheidsadviezen en duidelijke informatie voor de weggebruikers over wegwerkzaamheden en calamiteiten. Dat is de inzet van een nieuwe samenwerking tussen de overheden in de Metropoolregio Amsterdam en een aantal internationale bedrijven, waaronder Google Maps, TomTom Groep, HERE Technologies en BMW Groep. Het project SOCRATES2.0 start in 2019.
Begin juli besloot de Europese Commissie de proef mede te financieren. In eerste instantie doen meer dan 6.000 weggebruikers in en rond Amsterdam mee aan de proef.

Gegevens delen

De verkeerscentrales in de Amsterdamse regio, internationale navigatiebedrijven, serviceproviders en autofabrikant BMW Groep gaan samenwerken om tot nieuwe diensten te komen. Zij delen verkeersgegevens, routeadviezen en maatregelen op het gebied van verkeersmanagement.
De nieuwe diensten omvatten gezamenlijke snelheidsadviezen, routeadviezen, advies bij verkeershinder en bij calamiteiten. Ze worden in de komende anderhalf jaar ontwikkeld en in 2019 op grote schaal in en rond Amsterdam getest. Daarna zijn er vervolgproeven in de regio’s rond München, Kopenhagen en Antwerpen. De naam van de samenwerking en de proeven is SOCRATES2.0.

Vlotte en veilige doorstroming

De verwachting is dat de samenwerking voor verkeersdeelnemers leidt tot betere verkeersdiensten en betere verkeersinformatie. Voor de deelnemende overheden leidt ze tot betere en goedkopere verkeersinformatie en verkeersmanagement. Voor de marktpartijen zal de samenwerking leiden tot nieuwe marktmogelijkheden. De samenwerking komt voort uit een gezamenlijk streven naar een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer. En dat draagt bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam.

Smart Mobility

De nieuwe proef maakt deel uit van de Praktijkproef Amsterdam. Eerder deed de Praktijkproef Amsterdam grootschalige praktijktesten met het integreren van innovatieve systemen in de auto en langs de weg. Dat past in de ambitie van de deelnemende wegbeheerders om dergelijke systemen, onder de noemer Smart Mobility, uit te proberen en bij bewezen succes ook te implementeren.

Deelnemers

De deelnemers aan SOCRATES2.0 zijn: BASt (German Federal Highway Research Institute), Be-Mobile (Flitsmeister), BMW Groep, Brand MKRS creative agency (Google Maps, Waze), gemeente Kopenhagen, Regio Vlaanderen ( België), HERE Technologies, MAPtm, Technolution, TomTom Groep, Rijkswaterstaat, gemeente Amsterdam, Nationale Databank Wegverkeersgegevens, provincie Noord-Holland en Vervoerregio Amsterdam.
Bron: Gezamenlijk persbericht van gemeente Amsterdam, NDW, provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en Vervoerregio Amsterdam.

Geef een reactie