emissiescenario's vrachtwagens

Sectormonitor Transport en Logistiek: Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan

Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs blijft hoog, voor transportplanners en logistiek medewerkers neemt het aantal vacatures af ten opzichte van vorig jaar. De uitstroom naar pensioen neemt toe, vooral onder vrachtwagenchauffeurs. Daarnaast neemt het aantal faillissementen toe. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

Bron: STL.nl. Foto: Pixabay.com/Frank Magdelyns.

STL: “In het eerste kwartaal van 2023 zijn transportondernemers per saldo positiever gestemd over het personeelsbestand in hun bedrijf dan een kwartaal eerder. Er zijn meer transportondernemers die de komende 3 maanden een uitbreiding van het personeelsbestand verwachten dan ondernemers die een afname voorzien (17% van transportondernemers verwacht de komende 3 maanden een toename en 9% een afname). Per saldo verwacht 7,7% een uitbreiding tegenover 4,4% een kwartaal eerder. Over het verwachte economisch klimaat zijn werkgevers per saldo negatief, maar minder dan in het voorgaande kwartaal. De omzet in goederenvervoer en logistieke dienstverlening stijgt, maar minder sterk dan in voorgaande kwartalen. Het aantal faillissementen neemt toe ten opzichte van voorgaande kwartalen en vorig jaar.”  

Lees over meer arbeidsmarktontwikkelingen in de sector Transport en Logsitiek of download de gehele sectormonitor via STL.nl.