Zorgen logistieke sector over functioneren Douane

Het logistieke bedrijfsleven heeft in een brief aan staatssecretaris Wiebes van Financiën zorgen geuit over recente ontwikkelingen bij de Belastingdienst die gevolgen hebben voor het functioneren van de Douane.
De Nederlandse Douane staat al jaren bekend als een van de beste douaneorganisaties ter wereld. Deze topstatus is een ‘unique selling point’ van Nederland en van essentieel belang voor onze concurrentiepositie. Een concurrentiepositie waar onze mainports en het bedrijfsleven groot belang bij hebben.

Toppositie in gevaar

In de brief aan Wiebes constateert het bedrijfsleven – TLN, FENEX, EVO Fenedex, Deltalinqs, ACN, VNC, VRTO, VNO-NCW, MKB Nederland, Havenbedrijf Rotterdam en Royal Schiphol Group – dat de toppositie van de Douane in gevaar komt en daarmee de concurrentiepositie van Nederland.

Imago verbeteren

Het is van belang dat de Douane toekomstbestendig wordt. Hiervoor moet allereerst het imago van de Douane worden verbeterd, zodat de maatschappij en de politiek het bredere belang van de Douane voor de BV Nederland inzien.

Unieke positie behouden

Op korte termijn is het van belang dat de Douane in staat wordt gesteld de problemen in de dienstverlening zo snel mogelijk op te lossen. Hetzelfde geldt voor de storingen die geregeld plaatsvinden bij de ICT-systemen van de overheid. Op de lange termijn pleit het bedrijfsleven voor het gezamenlijk opstellen van een innovatief verbeterprogramma voor de Douane, zodat we onze unieke positie in de wereld – en daarmee de sterke concurrentiepositie van Nederland – behouden.
Bron: tln.nl
Foto: Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Geef een reactie