foto bij ams verhuist

AMS Institute verhuist naar Marineterrein

Na de zomer verhuist Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) van het KIT naar Marineterrein Amsterdam. Het kennisinstituut voor stedelijke vraagstukken is sinds haar oprichting vier jaar geleden exponentieel gegroeid en werkt nu aan ruim 90 innovatieprojecten. Het Marineterrein – waar ook de Amsterdam Economic Board huist – is dan ook de perfecte nieuwe locatie voor AMS Institute, vertelt wetenschappelijk directeur Arjan van Timmeren.

We zijn in het KIT uit ons jasje gegroeid, dus het was hoog tijd voor een grotere plek waar we onze medewerkers en onze onderzoeksprojecten letterlijk de ruimte kunnen geven. Op het Marineterrein kunnen wij met onze wetenschappelijke achtergrond bovendien een belangrijke kennispartner zijn voor de andere partijen.

AMS Institute is een consortium van drie topuniversiteiten: de TU Delft, Wageningen University & Research en MIT Boston (VS). Het instituut, vier jaar geleden ontstaan uit een tender van de stad Amsterdam, is opgericht in samenwerking met een aantal private partijen, waaronder Waternet, Shell, Alliander en IBM. AMS Institute werkt aan oplossingen voor stedelijke uitdagingen en voert in living labs uiteenlopende onderzoeken uit binnen zes centrale onderzoeksthema’s: circularity in urban regions, urban energy, metropolitan food systems, (climate)resilient cities, smart urban mobility en urban data & intelligence.”

90 onderzoeksprojecten

“In de living labs combineren we conventionele engineering met moderne technologie. IT speelt een grote rol: bijvoorbeeld met sensoren verzamelen we data waarmee we een situatie realtime kunnen meten, analyseren en bijsturen, bijvoorbeeld op het gebied van luchtkwaliteit en congestie in de stad. We werken in onze onderzoeken samen met zo’n 150 private partijen en ook regelmatig met andere universiteiten. Inmiddels hebben we ruim 90 onderzoeksprojecten lopen, met een totale waarde van ruim 40 miljoen.

“We zien daar een melting pot van innovatie en creatie ontstaan”

Anders dan in het KIT, kunnen we straks op het Marineterrein voor een aantal onderzoeken ter plekke laten zien waar we allemaal mee bezig zijn, door gebruik te maken van de ruimte in en om het gebouw. Zo gaan we met een 3D-printer stedelijk meubilair maken van plastic afval dat we gaan verzamelen op het Marineterrein. Ook gaan we luchtkwaliteit en andere aspecten meten en oplossingen bieden bij het autovrij maken van het gebied. Onze innovatieve roboats – zelfvarende boten – zullen worden getest in de haven van het Marineterrein en onder andere met een expositie en augmented reality brengen we in en om ons gebouw allerlei onderzoeksprojecten tot leven.”

Innovatieve community

“Naast onderzoek heeft AMS Institute ook een onderwijsprogramma, met daarin onder andere de master Metropolitan Analysis, Design & Engineering (MADE). MADE is vorig jaar geaccrediteerd door de overheid en in september 2017 zijn we van start gegaan met een eerste groep van 18 studenten. De master is een joint degree tussen Wageningen University & Research en de TU Delft, met Amsterdam als casus en living lab, en verweven met de vraagstukken en activiteiten van het instituut. Afgelopen jaar hebben we zoveel nieuwe inschrijvingen gekregen, dat na de zomer mogelijk zelfs vier keer zoveel studenten gaan starten met MADE. De colleges worden gegeven op het Marineterrein, waar de studenten ook een groot deel van hun onderzoeksprojecten zullen uitvoeren. Met buren als NEMO, Makerversity, diverse musea en de OBA zien we straks een heel mooie melting pot van innovatie en creatie ontstaan.

Op het Marineterrein zitten allerlei interessante partners die zich net als wij bezighouden met de toekomst van de Metropoolregio Amsterdam. Het contact met de Board is voor AMS Institute van grote waarde. We stemmen regelmatig projecten met hen af en onze onderzoeksthema’s sluiten naadloos aan op de uitdagingen van de Board. Anders dan de Board richten wij ons niet direct op economische groei, maar de innovaties die wij inzetten leiden wel tot nieuwe initiatieven en bedrijvigheid in de regio. Op die manier versterken beide instituten elkaar.

Bron: Amsterdameconomicboard.nl
Foto: Pixabay.com