automatisch nomineren schiphol

Automatisch Nomineren import is vanaf 1 maart 2024 de standaard op Schiphol

In 2023 zijn de afhandelaars op Schiphol overgegaan op een nieuw systeem om importzendingen met bestemming Amsterdam te nomineren. Met het nieuwe zogeheten Automatisch Nomineren-proces worden luchtvrachtzendingen voortaan automatisch genomineerd. Het handmatig raadplegen van Excel files en -mappen met soms decennia oude papieren stationsverklaringen behoort daarmee tot het verleden. Dit geautomatiseerde proces met machine learning heeft voordelen voor alle ketenpartners omdat het nomineren sneller gaat en de foutenmarge kleiner wordt.

Bron: ACN.

Tijdens de sectorraden van donderdag 30 november 2023 hebben de afhandelaren aangegeven dat het gebruik van de Auto Nomineren database medio 2024 de standaard wordt. Dit ook met het oog op verdere digitale ontwikkelingen van het importproces zoals o.a. het Secure Import project. Belangrijk daarbij om te weten is dat bestaande papieren stationsverklaringen niet automatisch in de database opgenomen worden. Dit is omdat stationsverklaringen vaak verouderd en niet volledig zijn. Expediteurs moeten daarom hun eigen stationsverklaringen in de centrale Automatisch Nomineren database zetten. Veel expediteurs hebben dit de afgelopen maanden al gedaa

Overgangsperiode

Met ingang van 1 maart 2024 wordt Automatisch Nomineren de standaard op Schiphol. Daarmee wordt weer een belangrijke digitaliseringsstap gemaakt. Er geldt een gewenningsperiode tot 1 juni 2024. Vanaf dat moment kunnen afhandelaren ervoor kiezen voor een alternatieve manier van afhandeling van zendingen waarvan geen stationsverklaring is ingevoerd, bijvoorbeeld door het inzetten van hun huisagent.

Vragen?

Heeft u vragen over Automatisch Nomineren, het aansluiten of het invoeren van stationsverklaringen in de centrale database, dan verwijzen wij u graag naar:

helpdesk@cargonaut.nl

amsterdamlogistics.nl