bereikbaarheid aalsmeer

Bereikbaarheid Aalsmeer voor vrachtverkeer beter met OLV

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomsten

Vrijdag 8 maart hebben de gemeente Aalsmeer, provincie Noord-Holland, Royal FloraHolland en Vervoerregio Amsterdam twee samenwerkingsovereenkomsten getekend. Eén voor een snellere verbinding voor het vrachtverkeer van Royal FloraHolland naar Schiphol (Ongestoorde Logistieke Verbinding) en één voor een snelle busverbinding (Hoogwaardig Openbaar Vervoer Legmeerdijk). Met de ondertekening van deze overeenkomsten kunnen beide projecten van start gaan en zo de regio Aalsmeer een bereikbaarheidsimpuls geven.

Met het project HOV Legmeerdijk wordt het busvervoer tussen Kudelstaart, Aalsmeer en Amstelveen betrouwbaarder en sneller. De R-net buslijnen 357 en 358 (tussen Kudelstaart en Amsterdam-zuid) rijden nu nog over het veilingterrein van Royal FloraHolland. Deze gaan in de nieuwe situatie over de Burgemeester Kasteleinweg en de Legmeerdijk rijden. Ook komt er een nieuwe halte ter hoogte van de distributiegang van Royal FloraHolland aan de Legmeerdijk. Bij de halte komen trappen, liften en een loopbrug over N231. Deze locatie sluit ook goed aan op de nieuwe sierteelt-attractie FloriWorld (350.000 bezoekers per jaar), die naar verwachting voor de zomer 2020 wordt opgeleverd. Daarnaast zorgt de nieuwe route voor zes minuten rijtijdwinst. Dagelijks gaan bijna 2000 reizigers profiteren van deze versnelling. De huidige bushaltes op het terrein van Royal FloraHolland komen te vervallen.

Ongestoorde Logistieke Verbinding (OLV)

Naast een versnelling en verbetering van de buslijnen komt er ook een nieuwe verbinding voor vrachtverkeer. Met deze nieuw aan te leggen weg sluit de bloemenveiling Royal FloraHolland straks beter aan op de nieuwe N201. Hiervoor komt een nieuwe ingang naar het ontwikkelgebied Oost vanaf de Legmeerdijk (N231) en komt er een nieuwe uitgang vanaf Royal FloraHolland over Green Park Aalsmeer via de Middenweg naar de N201.

Start werkzaamheden

De komende tijd worden er voorbereidende werkzaamheden getroffen. Aan dit bereikbaarheidsimpuls voor de regio werken gemeente Aalsmeer, provincie Noord-Holland, Royal FloraHolland en Vervoerregio Amsterdam samen om de mobiliteit per weg en openbaar vervoer te verbeteren. De planning is dat eind 2022 beide projecten klaar zijn.