schip waterstof

Eerste schip op waterstof in haven Amsterdam

Vrijdag 5 april is de Energy Observer in de Amsterdamse haven aangemeerd. Deze door waterstof aangedreven catamaran is bezig met een Odyssey van circa zes jaar, met 101 tussenstops in 50 landen. Doel van de reis is om onder extreme weersomstandigheden waterstof uit te testen. Waterstof is belangrijk voor de energietransitie en draagt bij aan schone scheepvaart. Het schip stoot geen broeikasgassen en fijnstof uit en is heel stil.

Het schip van 30 meter lang wordt aangedreven door elektromotoren die worden opgeladen door zonne-energie. De 168 m2 zonnepanelen aan boord zorgen voor 28Kw aan energie. Ook heeft het schip een elektrolyser aan boord die groene waterstof opwekt. Deze zet zeewater om in waterstof. Volgens kapitein en initiatiefnemer Victorien Erussard is dit het eerste schip in de wereld dat volledig zelfstandig waterstof kan produceren.

Schildje en ere-water

Namens Port of Amsterdam reikte Eduard de Visser, Directeur Strategie & Innovatie bij het havenbedrijf, een schildje uit aan de bemanning onder leiding van kapitein Vitorien Erussard en expeditieleider Jerome Delafosse van de Energy Observer. Ook kreeg het schip ere-water, dat is gebruikelijk wanneer een schip voor het eerst de haven van Amsterdam bezoekt. De gemeente Amsterdam werd vertegenwoordigd door Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid en de Franse regering door haar ambassadeur in Nederland, Philippe Laliot.

Bezoeken van Energy Observer t/m 14 april

De Energy Observer vertrok in 2017 vanuit Frankrijk en zal in 2020 Tokyo aandoen tijdens de Olympische Spelen. Amsterdam is de 35ste tussenstop. De Energy Observer ligt tot en met 14 april bij het NDSM-terrein. Daar is ook een tentoonstelling over waterstof en kun je een kijkje nemen op het schip. Het schip ligt aan het NDSM-Plein 104 en is gratis toegankelijk van 10.00 tot 18.00 uur.

Meer informatie: http://www.energy-observer.org/actu/en/