MRA loopt voorop in talking traffic

Na een uitgebreide proef op de N201, wordt de N205 tussen Haarlem en de N207 bij Nieuw-Vennep de eerste slimme weg in Nederland met verkeerslichten die ‘praten’ met de weggebruikers. In Talking Traffic zitten nieuwe diensten die weggebruikers voorzien van real time reisinformatie.
Tijdens een live demonstratie was onlangs te zien hoe weggebruikers via een app op hun smartphone persoonlijk geïnformeerd worden over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt. De eerste diensten van Talking Traffic zijn inmiddels beschikbaar. Weggebruikers kunnen persoonlijke waarschuwingen ontvangen voor naderend filegevaar, stilstaand verkeer en plotseling veranderende lokale weersomstandigheden. Later dit jaar is het ook mogelijk om realtime informatie te ontvangen over hoe lang het nog duurt voordat een verkeerslicht rood of groen wordt.
“Met Talking Traffic kunnen weggebruikers nu verder dan hun voorruit kijken. Hiermee is een belangrijke stap gezet”, zei gedeputeerde Mobiliteit Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland tijdens de demonstratie. “Onze provinciale wegen worden steeds slimmer, de verkeerslichten op de N205 zijn al klaar voor de real time communicatie met weggebruikers. Ik verwacht dan ook dat weggebruikers hun navigatie meer gaan gebruiken om zo onderweg informatie en advies te ontvangen, ook in de dagelijkse routine van het woon-werkverkeer.”

Meer ‘pratende verkeerslichten’ in de MRA

De Metropoolregio Amsterdam heeft ambitieuze plannen om het systeem snel uit te breiden. Kijk in onderstaande video hoe talking traffic werkt en waar u binnenkort in de regio slimme verkeerslichten kunt verwachten.
Tekst gaat verder onder video.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): “We maken onze infrastructuur steeds slimmer en de informatievoorziening gebruiksvriendelijker. Dat zien we ook hier op de N205, waar overheid en innovatieve bedrijven de handen ineenslaan voor een app waar de automobilist écht iets aan heeft. Actuele en op maat gemaakte reisinformatie is niet alleen handig voor de bestuurder, maar zorgt ook voor een betere doorstroming van het verkeer en meer veiligheid op de weg.”

Partnership Talking Traffic

Overheden en bedrijven binnen het Partnership Talking Traffic hebben het afgelopen jaar gewerkt aan innovatieve diensten die weggebruikers van A tot Z ondersteunen, van het moment van vertrek tot het moment van aankomst op de bestemming. Weggebruikers ontvangen realtime informatie over wat zich op hun route voordoet: zoals waarschuwingen voor plotseling remmend verkeer, naderende ambulances of een afgesloten rijstrook, wegwerkzaamheden, vrije parkeerplekken en actuele maximumsnelheden. Deze informatie wordt op een veilige manier getoond op het navigatiesysteem of via een app op de smartphone. En daarbij worden weggebruikers zelf ook een bron van data. Ook zij geven real time informatie door over wat zij onderweg tegenkomen en waarschuwen zo andere weggebruikers, waardoor ongevallen en onnodige vertraging worden voorkomen.

Slimme verkeerslichten goed voor doorstroming en milieu

De nieuwe slimme verkeerslichten zijn in staat aankomend verkeer te ‘herkennen’ en kunnen zo inspelen op de actuele verkeersdrukte en bepaalde verkeersstromen voorrang geven boven andere. Bijvoorbeeld grote groepen fietsers, bussen of vrachtverkeer. Zo kan het verkeer op drukke kruispunten efficiënter doorrijden, wat ook milieuvoordelen oplevert.
Bron: noord-holland.nl

Geef een reactie