subsidie eu haven amsterdam

Subsidie EU voor haven Amsterdam en zes andere partijen

7 Nederlandse partijen krijgen uit de CEF Transport MAP reflow call samen bijna € 10 miljoen euro aan EU-subsidie. Deze call is een onderdeel van het Europese subsidieprogramma Connecting Europe Facility (CEF) Transport. Er gaat onder meer geld naar de aanleg van walstroom in de haven van Amsterdam en Rotterdam.

ProRail jruhgt subsidie voor de voorbereiding van het accommoderen van 740 meter lange vrachttreinen bij de Waalhaven in Rotterdam. En gaat zij 2 spoorwegovergangen vervangen door een brug – bij Amersfoort en Apeldoorn op de internationale treinverbinding naar Duitsland.

Haven- en waterwegontwikkeling

Daarnaast krijgen Rijkswaterstaat en diverse andere partijen geld voor een 5-tal studies naar haven- en waterwegontwikkeling. Dit zijn het wegnemen van de laatste knelpunten op de Maasroute in Limburg, de aanleg van walstroom in de havens van Amsterdam en Rotterdam en de aanleg van LNG in de haven van Maasbracht. En ten slotte ter voorbereiding van de bouw van een binnenvaartterminal in Bergen op Zoom.

Opnieuw aanvragen

Voor de realisatie van de 7 projecten is straks ongeveer € 350 miljoen nodig. Zeer waarschijnlijk gaan de partijen daarom opnieuw een subsidie aanvragen bij Connecting Europe Facility (CEF Transport).

Nederland kreeg in de periode 2014-2020 eerder al meer dan € 650 miljoen subsidie uit de Connecting Europe Facility, voor 103 projecten.

Met de Connecting Europe Facility wil de Europese Commissie ondersteuning bieden aan het realiseren van een veilig, efficiënt en duurzaam Europees transportnetwerk. Partijen kunnen alleen projecten als ze door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gesteund worden.

Meer weten?

Connecting Europe Facility (CEF) Transport

Geef een reactie