grenscontroles vk

VK stelt voor april aangekondigde grenscontroles en importregels uit

De Britse overheid heeft donderdag 11 maart bekendgemaakt dat de nieuwe importregels en grenscontroles die op 1 april in zouden gaan, worden uitgesteld naar 1 oktober en 1 januari. Ook de extra eisen en controles die per 1 juli in zouden gaan zijn uitgesteld naar 1 januari of 1 maart 2022.

Het Verenigd Koninkrijk (VK) voert stapsgewijs nieuwe importregels en grenscontroles in. Dit gebeurt in 3 fases, op basis van het Border Operating Model (BOM). Aanleiding voor het besluit zijn berichten dat douaneautoriteiten in belangrijke Britse havens niet klaar zijn voor de extra controles.

Veterinaire en fytosanitaire controles

Op 1 april zou de tweede fase van het Border Operating Model van de Britse overheid in gaan. Deze fase heeft vooral gevolgen voor ondernemers die dieren, dierlijke producten, planten en plantaardige producten naar het VK exporteren. Zij moeten dan veterinaire gezondheidscertificaten (voor dieren en dierlijke producten) en fytosanitaire certificaten (voor planten en plataardige producten) kunnen laten zien. De extra eisen voor dieren en dierlijke producten gaan nu per 1 oktober in, voor laag-risico planten en plantaardige producten geldt 1 januari 2022 als nieuwe deadline.

De aangekondigde derde fase die vanaf 1 juli zou gaan gelden en waarbij alle export aan de nieuwe eisen van de Britse Douane moet voldoen is uitgesteld naar 1 januari en 1 maart 2022.