tma windpark

Port of Amsterdam zoekt ruimte voor extra windmolens in havengebied

Het Havenbedrijf Amsterdam gaat ruimte zoeken voor de plaatsing van extra windmolens in het havengebied. Het streven is om windmolens die 10 megawatt kunnen leveren te plaatsen. Dat meldt de gemeente Amsterdam. Voor de overige 15 megawatt kijkt de gemeente naar het (haven)gebied op en rond de Sloterdijken. In juli is daarnaast windpark Nieuwe Hemweg geopend door Vattenfall, NS en ProRail. De zes nieuwe windmolens van dit windpark vervangen twaalf oudere exemplaren die daar en elders in Noord-Holland stonden.
Windmolens havengebied

Het was nog een hele uitdaging om deze windmolens op deze locatie, in de buurt van station Amsterdam Sloterdijk, te realiseren(link is external). Ze staan namelijk dicht bij een opstelterrein voor treinen. Ook moest de route van de helikopter van Amsterdam heliport in de haven worden aangepast. Na een grondige voorbereiding en dankzij intensieve samenwerking tussen Vattenfall, NS, ProRail en de haven, was de bouw van dit nieuwe windpark toch mogelijk én kon deze uiteindelijk binnen zes maanden worden afgerond.

Windmolens conflicteren ruimtelijk met bijna alles in havengebied Amsterdam

Vanwege de risicogevende inrichting die de haven herbergt (denk aan de terminals voor de opslag van brandstoffen), kent het plaatsen van windmolens in het gebied zo zijn eigen uitdagingen. Bij het plaatsen van een windmolen moet daarom rekening worden gehouden met zogenoemde faalkans verhogende effecten: dit zijn bijvoorbeeld de gevolgen van het losschieten van een roterend blad. Dit soort gecalculeerde risico’s van een windmolen hebben op hun beurt weer invloed op de risicocontouren van een bedrijf, activiteit of de infrastructuur in het havengebied.

Zodoende kan een windmolen conflicteren met de activiteiten van een terminal, zoals de op – en overslag van duurzame energieproducten. Onder andere om deze reden kunnen – ondanks de schijnbare ruimte die er is – niet zomaar windmolens in de haven worden geplaatst.

Ook de windmolens die al een tijd in de haven staan, vind je op een locatie waar ze niet conflicteren met de activiteiten van het omliggende gebied.

73 MW aan windturbines in de haven

Op dit moment is er een totaal opgesteld vermogen van circa 73 MW aan windturbines in de haven. Sinds 2017 zijn we samen met Eneco eigenaar van windpark Ruigoord. Hier staan negen windmolens, die goed zijn voor 27 MW. De zes nieuwe turbines op het Hemwegterrein hebben samen een vermogen van 13,2 MW, dat is bijna het dubbele van de 12 windmolens die ze vervangen. De hoeveelheid elektriciteit die daarmee wordt opgewekt, komt overeen met het verbruik van tienduizend huishoudens.

In de toekomst komt er nog voor 10MW aan windmolens bij in het havengebied.

Geef een reactie