connected transport aalsmeer

Slimme verkeerslichten geven vrachtverkeer Royal FloraHolland eerder of langer groen

In de Connected Transport Corridor (CTC) Amsterdam zijn sinds kort drie slimme verkeerslichten actief richting bloemenveiling Royal FloraHolland Aalsmeer. Het vrachtverkeer krijgt dankzij de zogeheten iVRI’s eerder of langer groen op de N201, bij de op- en afritten van de A4, en op de N231, bij de ingang van het veilingterrein. Naast tijdwinst betekenen de slimme verkeerslichten milieuwinst: door minder af te remmen en op te trekken besparen transporteurs brandstof en vermindert de CO2-uitstoot en geluidshinder in de omgeving.

Tekst: Anke Hoets.

De provincie Noord-Holland installeert dit jaar in totaal twaalf intelligente verkeersregelingsinstallaties, kort iVRI’s, op drukke kruispunten in de corridor CTC Amsterdam Westkant (zie afbeelding). De slimme verkeerslichten communiceren met de voertuigen van aangesloten transportbedrijven via mobiele of ingebouwde applicaties. De iVRI’s zijn nog volop in ontwikkeling. Door dit project leert de provincie op welke manier ze kunnen bijdragen aan slim, schoon en veilig reizen. Amsterdam Logistics wil via de corridor het goederenvervoer verduurzamen en bijdragen aan een betrouwbaar en efficiënt transport in de drukke Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Slimme verkeerslichten sluiten Royal FloraHolland Aalsmeer aan op belangrijke corridor

Vrachtwagens op de N201 en de N231 krijgen dankzij de drie nieuwe slimme verkeerslichten van de provincie eerder en/of langer groen op voorwaarde dat de verkeerssituatie het toelaat. Omdat CTC Amsterdam Westkant onderdeel is van een landelijk netwerk van regionale corridors, heeft de bloemenveiling in Aalsmeer met deze iVRI’s nu ook een aansluiting op de al bestaande CTC-corridor richting de veilinglocatie in Naaldwijk. COO Leendert-Jan Plaisier: “We zijn erg enthousiast over die aansluiting. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het verduurzamen van bloementransport van en naar onze locaties.”

De locaties waar de iVRi’s komen

Landelijk netwerk van veilige en efficiënte transportcorridors

CTC Amsterdam Westkant is onderdeel van een landelijk netwerk van regionale corridors en is opgezet door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, wegbeheerders (Provincie Noord-Holland en gemeenten), vervoerders en logistiek dienstverleners en Amsterdam Logistics. CTC Amsterdam Westkant richt zich met name op een schoon, veilig en betrouwbaar goederenvervoer van en naar de MRA-ports (luchthaven Schiphol, haven van Amsterdam en de Greenport en bloemenveiling).

Meer weten?

Wil je meer weten over CTC Amsterdam Westkant of meedoen? Neem dan via e-mail contact op met Janneke Nijsing of kijk op AmsterdamLogistics.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief of een online sessie over CTC Amsterdam Westkant.

CTC bij RTL Transportwereld

Het programma RTL Transportwereld heeft half maart aandacht besteed aan de connected transport. Onze programmamanager van CTC Amsterdam Westkant Janneke Nijsing komt aan het woord in de reportage, samen met een transporteur en je krijgt een kijkje in de verkeerscentrale en de techniek van slimme verkeerslichten.