dobbe ctc

Dobbe Transport eerste grootverbruiker transportcorridor CTC Amsterdam Westkant

Dobbe Transport B.V. uit Roelofarendsveen rijdt vanaf 1 januari met tientallen voertuigen in de Connected Transport Corridor (CTC) Amsterdam Westkant. De corridor rond Royal FloraHolland Aalsmeer en Schiphol is in 2022 live gegaan met als doel om tijd- en milieuwinst in het vrachtvervoer te boeken. De stimuleringsregeling van Amsterdam Logistics voor vervoerders die connected rijden in de transportcorridor willen testen, is inmiddels verlengd. 

Tekst: Anke Hoets.

Dobbe Transport B.V. heeft een frequente verbinding met Royal FloraHolland in Aalsmeer en maakt sinds 1 januari 2023 gebruik van de stimuleringsregeling van CTC Amsterdam Westkant. De vervoerder pakt het groots aan: Als klant van boordcomputerleverancier Logi-app B.V. heeft Dobbe Transport in vijftig vrachtwagens nu de optie CTC in de Logi-app geactiveerd. Hiermee leggen deze voertuigen onder meer contact met de ‘slimme verkeerslichten’ langs de route van de Connected Transport Corridor op de N201 en N232. Chauffeurs krijgen er automatisch een terugkoppeling over de status van de lichten en of ze met prioriteit groen kunnen krijgen. Het voordeel is dat ze hierdoor minder hoeven af te remmen, stoppen en weer op te trekken. Dat betekent tijdwinst en vooral ook milieuwinst. 

Evaluatie door provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland is een van de drijvende krachten achter de inrichting van de corridor en heeft de slimme verkeerslichten geïnstalleerd. Nu Dobbe er met grote aantallen vrachtwagens gaat rijden, kan het effect gemeten worden en de mobiliteitsdienst verder verbeterd worden. De provincie kijkt hiervoor naar de verkeerscijfers en techniek en zal chauffeurs interviewen over hun ervaringen met rijden in de Connected Transport Corridor Amsterdam Westkant. 

Ook connected rijden? Stimuleringsregeling verlengd tot 31 maart

Half oktober 2022 heeft Amsterdam Logistics een regeling gelanceerd om vervoerders te stimuleren het ‘connected’ rijden bij de slimme verkeerslichten in de praktijk te testen. Onlangs is besloten om de regeling langer open te laten staan. Zij kunnen er nu tot 31 maart 2023 van gebruikmaken. Je kunt een aanvraag voor de stimuleringsregeling indienen bij kwartiermaker Janneke Nijsing

Lees ook de flyer over CTC Amsterdam Westkant.